Çerkes xabzesinde kadın geleneksel anlayıştan modern çağa bir çözüm önerisi
Citation
Demir, T. (2014). “Çerkes Xabzesinde Kadın Geleneksel Anlayıştan Modern Çağa Bir Çözüm Önerisi”. 21. Yüzyıl Penceresinden Kültür ve Kimlik" Uluslararası Multidisipliner Sempozyum, 212-221.Abstract
İnsanların duygu ve düşüncelerinin belirli semboller aracılığı ile birbirlerine aktarılması süreci olarak tanımlanan iletişim için öncelikle söz konusu aktarımın içeriğini oluşturacak bilginin -ne- olduğunun tanımlanması gerekmektedir. Bu tanımlama aynı zamanda o bilginin anlamlandırılması suretiyle ifade edilmesine imkan tanıyan bir kodlama aracı olarak kelimelerin önemini artırmaktadır. İnsanın doğa ile etkileşiminin en önemli anlamlandırıcısı olarak kültür olgusu, önemli bir gösterge olarak bu sürecinin tanımlama ve anlamlandırma evresine etki etmektedir. İnsanlar mevcut fizyolojik, biyolojik ve genetik bir takım farklılıkların göz önünde bulundurularak insan türünün birini kadın, birini erkek olarak sembolleştirmeye ifade etmek adına mecburdur. İnsanın toplumsallaşmasının sonucu olarak ortaya çıkmış olmasına rağmen kültür olgusunun kadın ver erkeğe yüklediği anlamlar çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle iletişim sürecinin işlerliğini artıran her türlü kodlama aynı zamanda bir şeyi, diğerine karşı olarak yeniden yaratmaktadır.
İnsan topluluklarının yaşamsal deneyimlerinin kendi kültürlerini oluşturması sayesinde kültür, bir toplumu diğer topluluklardan ayırt edilebilen özgün bir noktaya taşımaktadır. Bu çalışma Çerkes toplumu üzerindeki yaşamsal tecrübeleri, kadının konumlandırılması özelinde nitel araştırma desenlerinden kültür analizi yöntemi ile ele alarak; Çerkes sözlü kültüründeki deneyimlerin tespit edilmesi ve yazıya aktarılması açısından önem taşımaktadır. Kültürün doğası gereği standardize edilmiş veri toplama araçlarıyla ölçülememesi çalışmanın ayrıca gözlem, görüşme ve röportaj gibi çeşitli yöntemlerle de desteklenmesini gerekli kılmıştır. Çalışma, kültür çerçevesinde kadının konumlandırılmasına yönelik bir içerikten oluşmakla birlikte; Çerkes Kültürü anlamına gelen -Xabze-ye göre kadının ne şekilde konumlandırıldığı sorunsalı ile çerçevelendirilmekte ve elde edilen sonuçların geleneksel düzen üzerinden modern çağa bir yaşam önerisi sunma amacını taşımaktadır. As life experiences of human communities create their own culture, culture moves a society to an original point where it can be distinguished from other communities. This study deals with life experiences related to Circassian community using a method of cultural analysis by positioning women in a qualitative research pattern. it also emphasizes the determination of the experience in Circassian oral culture and transforming it into written form. Because ofthe fact that culture cannot be evaluated with standardized data collection tools due to the nature of it, this study had to be supported by several methods such as observations, interviews and meetings. Although this study consisting ofa content based on positioning of woman in the context of culture, according to Xhabze, which means Circassian culture, the question of the woman is framed with the concept of how she is positioned and the results obtained are aimed to offer a lifestyle for the modern age through the traditional order.