Kültürel ve yerel miras olarak dini yapıların korunmasının kent turizmine katkısı üzerine bir araştırma: İzmir örneği
Citation
Ercanlı, Çağla (2019). Kültürel ve yerel miras olarak dini yapıların korunmasının kent turizmine katkısı üzerine bir araştırma: İzmir örneği. VIII. Ulusal IV. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu (Kırsal Turizm), 19-20 Nisan 2019 bildiriler kitabı, Anamur, Mersin. 289-303. (Tam Metin Bildiri/Sözlü Sunum). ISBN: 978-975-6900-61-1Abstract
Amaç: İzmir kentinin kültürel mirasını oluşturan dini yapıların gelecek nesillere ulaştırılabilmesi ve atıl bırakılmaksızın turistik bir değer olarak ortaya çıkarılması İzmir kent turizmine katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla, araştırmanın amacı böyle bir yaklaşımı destekleyecek unsurları vurgulamak ve yerel mimari için de bir değer olan bu yapıların çevreleriyle birlikte gelişimine katkı sağlayacak teorik bir çerçeve oluşturmaktır. Yöntem: Araştırma kapsamında öncelikle çalışmanın teorik altyapısını oluşturmak amacıyla dini yapıların kentlerde kültürel ve yerel turizme katkıları ile ilgili literatür bilgilerine yer verilecektir. Çalışma kapsamında araştırılan dini yapıların kent dokusu içerisindeki durumuna yönelik veri toplama yöntem ve tekniği olarak yapılandırılmamış gözlem tekniği kullanılacaktır. Bu yöntemde amaç, çalışılan konuya ilişkin kültür ya da alt kültürün bir parçası olmaya çalışarak belirli bir kültürü içeriden olabildiğince ayrıntılı tanımlamaktır. Elde edilen verilerden Swot analizi yoluyla, seçilen kültür mirası örneklerinin kent turizmine katkısı bakımından bir değerlendirme yapılacaktır. Bulgular: Tarihi ve kültürel geçmişleri, özgün mimari özellikleri ile İzmir için korunması önemli dini yapıların yoğun kent dokusu içinde kaybolduğu gözlenmiştir. Yapıların ve tarihi çevrelerinin mevcut potansiyellerinin yerel turizm açısından doğru değerlendirilemediği ve yeterince ön planda olmadığı görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: İzmir’in kentsel turizm potansiyelinin gelişmesi için kültürel miras varlıklarını kent dokusunda ön plana çıkarmak üzere alt ve üst yapı çalışmaları yapılmalı, İzmir kent turizmi anlayışında yerel yönetimler tarafından yeni stratejiler belirlenmelidir. Orijinalliği/değeri: Çalışmanın yerel turizm dinamiklerini mimarlık disiplini çerçevesinde değerlendirecek olması, ‘kırsal turizm’ temasına multidisipliner bir yaklaşım geliştirilebilmesi açısından özgündür. İzmir’in kültürel ve mimari mirası olarak varlığını sürdüren dini yapıların daha önce kent turizmi açısından incelenmemiş olması literatüre katkı sağlayacaktır. Aim: Conservation and revealing as a touristic value of religious buildings which are cultural and local heritage, will contribute to the tourism of Izmir. Therefore, the aim of the study is to emphasize the elements that will support such an approach and to create a theoretical framework that will contribute to the development of these buildings and their historical environment which is a value for local architecture. Method: Within the scope of the research, firstly the literature will be examined in order to establish the theoretical background of the study. In this study, naturalistic observation techniques will be used as a method of examining and collecting the information about current situation of the selected buildings. From the obtained data, an evaluation was made by Swot analysis.
VIII. National IV. International Eastern Mediterranean Tourism Symposium, 19-20 April 2019 Anamur/ Mersin / Turkey
290
Findings: Religious buildings which are important for Izmir with their historical and cultural backgrounds have been observed to be lost in the dense of urban fabric. It has been observed that the existing potentials of buildings and their historical environments can not be evaluated properly and prioritized in terms of local tourism. Results and Suggestions: For the development of Izmir’s urban tourism potential, urban superstructure and infrastructure should be designed in order to prioritize the cultural heritage assets in urban texture. Originality: The study is original in order to evaluate the dynamics of the local tourism within the framework of the discipline of architecture and develop a multidisciplinary approach to the theme of ‘rural tourism’.