Browsing Makale Koleksiyonu by Title
Now showing items 1-14 of 14
-
Analysis of some physicochemical, rheological, sensorial properties, and probiotic viability of fermented milks containing enterococcus faecium and enterococcus durans strains
(Institute of Food Science & Technology, 2020)The aim of this research was to observe the combined usability of Enterococcus faecium and Enterococcus durans strains, which are resistant to adverse environmental conditions, together with commercial probiotic starters ... -
An application of selected enterococci using Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 in set-style probiotic yoghurt-like products
(Elsevier, 2021)The present study aimed to develop a novel dairy product by combining Bifidobacterium lactis subsp. lactis BB 12® with proven probiotic properties with Enterococcus faecium K67E3 and Enterococcus durans K63E1, which possess ... -
Coğrafi işaretli Türkiye peynirleri
(İstanbul Aydın Üniversitesi, 2020)Türkiye, coğrafi konumu itibariyle tarımsal ve hayvansal ürün çeşitliliğinin fazla olduğu ve bunun yanı sıra farklı kültürlerden gelen toplumların bir arada bulunmasıyla zengin mutfak kültürünün oluştuğu bir ülkedir. Sahip ... -
Çadırdan saraya Türk mutfağı
(Kastamonu Üniversitesi, 2018)Türkler Orta Asya’dan göç ederken gittikleri yerlere geleneklerini de götürmüşlerdir. Anadolu’ya yerleşen Türkler, eski beslenme alışkanlıklarını muhafaza etmekle birlikte, yeni yemek kültürleriyle de karşılaşmış ve bunlardan ... -
Detection of Antibiotic Resistance and Resistance Genes in Enterococci Isolated from Sucuk, a Traditional Turkish Dry-Fermented Sausage
(KOREAN SOC FOOD SCIENCE ANIMAL RESOURCES, 2017)The aim of this study was to isolate enterococci in Sucuk, a traditional Turkish dry -fermented sausage and to analyze isolates for their biodiversity, antibiotic resistance patterns and the presence of some antibiotic ... -
Detection of Antibiotic Resistance and Resistance Genes in Enterococci Isolated from Sucuk, a Traditional Turkish Dry-Fermented Sausage (vol 37, pg 670, 2017)
(KOREAN SOC FOOD SCIENCE ANIMAL RESOURCES, 2017)This study was financially supported by the Süleyman Demirel University Scientific Research Project Coordination Unit through project number 3791-YL2-13. Part of this study was presented as a poster presentation at the 2nd ... -
Evaluation of antimicrobial activity and antibiotic susceptibility profiles of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus strains isolated from commercial yoghurt starter cultures
(Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA, 2021)This research investigated the antimicrobial activity and antibiotic susceptibilities of nine Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus strains and nine Streptococcus thermophilus strains isolated from commercial yoghurt ... -
Farklı starter kültür kullanımının yoğurtların tekstürel ve viskozite özelliklerine etkisi
(Ege Üniversitesi, 2021)Amaç: Yoğurt üretiminde starter kültürler, depolama süresi boyunca üründe önemlidüzeyde tat ve aroma değişimine neden olmadan ürünün raf ömrünü uzatma,viskozite ve tekstürel özelliklerini iyileştirmek, tüketici beklentilerine ... -
Fermente süt ürünlerinin insan sağlığına etkisi
(Osman SAĞDIÇ, 2018-08-05)Süt ve süt ürünlerinin insan sağlığının iyileştirilmesi için yüksek bir potansiyele sahip olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Fermente süt ürünleri insan beslenmesinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Son yıllarda ... -
Incorporation of propionibacterium shermanii subsp. freudenreichii in probiotic dairy drink production: physicochemical, rheological, microbiological and sensorial properties
(SDT Society of Dairy Technology, 2020)The aim of this study was to investigate the use of Propionibacterium shermanii subsp. freudenreichii as a combined culture with Lactobacillus acidophilus (AP), Bifidobacterium animalis subsp. lactis (BP), Lactobacillus ... -
Laktik starter kültür üretim teknolojisi
(Osman SAĞDIÇ, 2017-12-31)Starter kültür, fermantasyon sürecini hızlandırıp yönlendirerek istenen özelliklerde fermente gıda üretmek amacıyla hammaddeye katılan mikroorganizma kültürü olarak tanımlanabilir. Fermente gıda üretiminde en çok kullanılan ... -
Production of set-type yoghurt using Enterococcus faecium and Enterococcus durans strains with probiotic potential as starter adjuncts
(Wiley-Blackwell, 2020)The study investigated the potential use of Enterococcus faecium and E.durans strains as adjunct cultures in the production of set‐type probiotic yoghurt. There were significant changes and differences in the pH, titratable ... -
Rheological properties and microbiological characteristics of kefir produced from different milk types
(Sociedade Brasileira de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, SBCTA, 2022)Kefir is a refreshing fermented dairy product which has flowing consistency, uniform and bright appearance with mild yetaste and flavor. Traditional or industrial methods can be applied for the production of kefir using ... -
Yerel mutfak ve sağlıklı beslenme arasındaki ilişkinin incelenmesi: İzmir ili örneği
(İstanbul Aydın Üniversitesi, 2022)Beslenme, insanları içine alan bir yaşam etkinliğidir. Günümüzde bireylerin bölgesel düzeyde tüketim alışkanlıkları toplumların sosyokültürel özellikleri hakkında bilgi sunmaktadır. İzmir ili, tarih boyunca farklı kültürel ...