Coğrafi işaretli gastronomik lezzetler : İzmir örneği
Abstract
Coğrafi işaretler, bir ürünün ait olduğu bölgeyi, sahip olduğu özelliklerini ifade eden, özgünlüğünü koruyarak gelecek nesillere aktaran işaretlerdir. Bölgede yiyecek içecek kültürü ile yöreye özgü üretilip sunulan ürünler ise o bölgenin gastronomi kimliğini oluşturmaktadır. Son dönemlerde insanların organik gıdalara olan merakı, başka kültürleri mutfakları ile tanımak ve farklı lezzetler tatma arzuları yöresel ürünlere olan ilgiyi artırmaktadır. İzmir, Ege Bölgesi’nin zengin kültürel mirası ile geleneksel yöntemleri kendi bünyesinde olgunlaştırmış geniş ürün yelpazesine sahip bir ilimizdir. Farklı kültürlerden gelen ürün işleme tekniklerinin yeni tatlar arayışı ile işlenmesi aşamasında İzmir’in coğrafi konumunun katkısı da göz ardı edilmemelidir. Bölge ürün çeşitliliğine uygun bir zemin sunarken yöre halkı da farklı kültürlerden gelen ürün işleme yöntemlerini harmanlayıp gelecek nesillere aktarılması ve zengin gastronomik mirasın korunması hususunda emek harcamaktadır. İzmir’in 13 adet gıda alanında olmak üzere toplam 17 adet yöresel ürünü coğrafi işaretle tescillenmiştir. 9 adet mahreç, 8 adet menşe işaretine sahip bu ürünler; Bergama Kozak Çam Fıstığı, Bozdağ Kestane Şekeri, Ege İnciri, Ege Sultani Üzümü, Güney Ege Zeytinyağları, İzmir Boyozu, İzmir Kumrusu, İzmir Lokması, İzmir Şambalisi, Kuzey Ege Zeytinyağları, Ödemiş Patatesi, Seferihisar Mandalinası, Urla Sakız Enginarı’dır. Bu çalışmanın amacı ülkemizde en çok coğrafi işarete sahip üçüncü ilimiz olan İzmir’in yöresel ürünlerini literatür tarama yöntemi ile incelemektir.
Source
GANUD International Conference on Gastronomy, Nutrition and DieteticsCollections
- Bildiri Koleksiyonu [10]